Kalkkunan paisto:
Sulata pakastekalkkuna hitaasti jääkaapissa (1 - 2 vrk). Huuhtele ja kuivaa kalkkuna hyvin. Hiero pinta ja sisäpuoli sitruunalla ja suola-pippuri-yrttimausteseoksella. Sido kalkkuna tarvittaessa niin, että koivet pysyvät paiston ajan tiukasti kylkiä vasten. Voitele kalkkunan pinta voisulalla ja työnnä paisto- eli kinkkupussiin rintalihat alaspäin, jotta ne pysyvät mehevinä paistamisen aikana. Sulje pussi ja leikkaa yläkulmaan höyryaukko.
Nosta kalkkuna uunipannulle ja kypsennä sitä 150-175 -asteisessa uunissa 2,5-3 tuntia. Kokeile kalkkunan kypsyyttä pistämällä reisilihaan. Jos tihkuva neste on harmaata, kalkkuna on kypsä. Kypsyyden voit todeta myös lihalämpömittarilla, jonka työnnät koiven paksuimpaan kohtaan. Kalkkuna on kypsä, kun lämpötila on noussut 79 asteeseen. Kaada kalkkunasta valunut neste talteen. Nosta kypsä lintu pussista, käännä ja voitele rinta voisulalla. Paista kalkkunaa vielä 250 asteen lämmössä noin 15 minuuttia, jotta pinta saa kauniin värin.
Kalkkunan paloittelu:
Irrota kalkkunasta jalat ja leikkaa ne kahtia nivelen kohdalta. Poista isommasta eli reisipalasta luu ja leikkaa liha viipaleiksi. Jätä koipipala kokonaiseksi. Irrota rintalihat varovasti ja leikkaa ne vinosti viipaleiksi. Irrota siivet ja jätä ne kokonaisiksi. Aseta palat takaisin rangan päälle niin, että kalkkuna näyttää kokonaiselta. Voit myös ryhmitellä palat kauniisti vadille.
Mustaviinimarjahyytelö:
Kaada mehu kattilaan ja lisää sokeri. Keitä seosta miedolla lämmöllä 10 - 15 minuuttia sekoittamatta. Tee hyytelökoe: mittaa ruokalusikallinen mehua lautaselle ja jäähdytä nopeasti. Vedä mehuun vako lusikalla. Jos vako ei umpeudu, hyytelö on valmista. Kerää vaahto mehun pinnalta ja kaada mehu pieniin kuumennettuihin lasitölkkeihin. Säilytä viileässä.
Tarjoa valmis kalkkuna keitetyn riisin ja mustaviinimarjahyytelön kanssa.