Huuhdo pavut ja keitä niitä vedessä niin miedolla lämmöllä, että pavut tuskin liikkuvat liemessä. Kypsymisaika on 1 1/2-2 tuntia tai enemmän. Pavut ovat valmiita, kun ne ovat läpikotaisin pehmeitä. Kuoret eivät kuitenkaan saa kiehua rikki. Valuta keitinliemi talteen. Soseuta pavut sauvavatkaimella ja kaada sose takaisin keitinliemeen.
Kalttaa tomaatit (kasta kiehuvaan veteen ja kuori) ja hienonna tomaattien hedelmäliha. Hienonna työlaudalla persilja ja chilipalko, josta siemenet on poistettu. Kuumenna oliiviöljy tilavassa kattilassa, lisää kinkkusuikaleet, persilja, chili ja kokonainen valkosipulin lohko. Kuullota aineksia sekoitellen keskilämmöllä noin 5 minuuttia. Lisää tomaatti, suolaa sekä pippuria. Anna keitoksen kiehua hiljalleen noin 10 minuuttia.
Lisää keitokseen papuliemi sekoittaen ja keitä hauduttaen 15 minuuttia. Sekoita välillä. Lisää keittoon pasta ja keitä vielä noin 10-15 minuuttia. Valuta lautasannokseen tilkka oliiviöljyä. Tarjoa esimerkiksi rapeakuorisen leivän kanssa.
Kerralla kannattaa keittää reilu annos papuja, sillä se säästää aikaa. Pavut säilyvät keitinliemessään jääkaapissa vähintään viisi vuorokautta.