Poista punajuurista ja porkkanoista naatit. Pese ne ja perunat, mutta älä kuori. Jätä punajuuriin häntä. Keitä kasvikset mielellään eri kattilassa niin väri säilyy kauniimpana. Punajuurien kestää kypsyä n. 20 minuuttia, porkkanoiden ja perunoiden n. 15 minuuttia koosta riippuen. Kokeile kypsyyttä. Kun kasvikset ovat kypsiä, kaada vesi pois. Laske punajuurikattilaan kylmää vettä, niin ne jäähtyvät nopeammin ja kuori lähtee helpommin. Anna porkkanoiden ja perunoiden jäähtyä lautasella. Voit keittää kasvikset vaikka jo edellisenä päivänä. Kuori kasvikset. Hakkaa ne pieniksi kuutioiksi kaukalossa petkelillä tai työlaudan päällä veitsellä. Ensin perunat, sitten porkkanat ja viimeksi punajuuret, niin se ei värjää muita. Silppua sipuli pieneksi ja viipaloi varret. Nosta kulhoon, lisää suola ja sekoita. Tarkista maku. Ripottele osa sipulinvarsista pinnalle.
Älä käytä sallattiin etikkapunajuurta kuin korkeintaan jouluna. Tuoreista kesä- ja syysjuureksista saat herkullisen ja edullisen (hintojen laskettua juhannuksen jälkeen) salaatin. Sallattia on perinteisesti syöty Länsi-Suomessa aina lauantaisin erityisesti kesällä ja syksyllä.
Voit käyttää myös persiljaa koristeluun. Nauti sallatin kanssa esim. lihahyytelöä, kotijuustoa, palvikinkkua, silliä, savukalaa, graavikalaa ja/tai keitettyä kananmunaa ja esim. hölskytyskurkkuja.
Keitä muutama ylimääräinen punajuuri. Ne maistuvat herkulliselta leivän päällä ja esim. chevrejuustosalaatissa.