Puhdista herkkusienistä mahdolliset mullanmurut talouspaperilla tai pullasudilla. Leikkaa sienet viipaleiksi ja käytä sellaisenaan salaattiin tai paista hetki omassa liemessään ja jäähdytä.
Leikkaa huuhdotut varsisellerinvarret viipaleiksi ja kypsennä niitä mikrossa 2-3 minuuttia. Jäähdytä kylmän veden alla ja valuta. Varsisellerin maku (joka ei miellytä läheskään kaikkia) taittuu mukavan pehmeäksi lyhyessä kypsennyksessä ja rapsakkuus säilyy.
Perkaa savusiika.
Revi huuhdotut salaatin lehdet annospaloiksi ja paloittele tomaatit. Leikkaa kevätsipuli vinoiksi paloiksi. Asettele ainekset yhdelle isolle vadille tai lautasille tai sekoita kaikki raaka-aineet heti keskenään. Pirskota päälle öljy, mausta suola- ja pippuriripauksella ja laita sitruunalohkot tarjolle erikseen. Jokainen voi silloin puristaa haluamansa määrän sitruunamehua salaatille. Lisää salaatin päälle hienonnetua tilliä tai muita yrttejä esim. viinisuolaheinää.
Tämä salaatti on kätevä valmistaa uunissa valmistetusta kalasta, kun sitä jää yli.
Nauti salaatti leivän kera.