Kuumenna vesi kädenlämpöiseksi ja lisää suola.
Sekoita ruisjauhot nesteeseen ja alusta vehnäjauhoja vähän kerrallaan. Lisää öljy loppuvaiheessa.
Peitä kulho liinalla ja anna kohota vähintään puoli tuntia tai kunnes taikina on kaksinkertainen.
Jaa taikina kahteen osaan ja pyöritä kummastakin palasta tangot. Leikkaa tangoista haluamasi kokoisia taikinapaloja ja pyörittele palat hyvin jauhotetulla pöydällä sämpylöiksi.
Nosta sämpylät leivinpaperin päälle uunipellille ja kohota liinan alla 20 minuuttia.
Tee halutessasi sahateräisellä veitsellä koristeita pintaan.
Paista 225 asteessa uunin alatasolla noin 12–15 minuuttia. Tarjoa lämpimänä kalapadan kanssa.
Ruisjauhot tekevät taikinasta käsiin tarttuvampaa. Käytä leivontavaiheessa reilusti vehnäjauhoja. Leivo kerralla suurempi määrä ja pussita pakkaseen viikon varalle.