Suikaloi sipuli ja pehmitä sitä hetki kattilassa tai paistokasarissa miedohkolla lämmöllä. Lisää tomaattimurska ja keitä noin 5 minuuttia. Levitä sillä aikaa silakkafileet paperin päälle ja mausta ne suolalla, pippurilla ja osalla tilli- tai basilikasilpusta. Käännä muotoonsa tai kietaise rullalle. Nosta silakkarullat kevyesti painaen paseeratun tomaatin joukkoon. Ripottele päälle loput yrteistä. Hauduta miedolla lämmöllä tiiviin kannen alla 15-20 minuuttia. Voit kypsentää ne myös uunissa 200 asteessa n. 30 min.
Tomaattisilakat maistuvat lämpiminä esim. keitetyn perunan seuraksi ja kylminä ne sopivat hyvin tarjottavaksi noutopöydässä tai ruisleivän päällä.
Alkuruokana annoksesta riittää hyvin 8-10:lle, kun tarjolla on myös muuta kalaa. Voit valmistaa silakkarullat jo pari päivää aikaisemmin. Säilytä kylmässä. Yrtiksi sopii myös ruohosipuli. Basilikalla maustaen saat välimerellisen herkun, tillillä ja/tai ruohosipulilla tutun skandinaavisen maun.