Hienonna pieni punasipuli. Ota esille 8 pientä lasia esim. snapsilasia. Tipauta jokaisen pohjalle 1 rkl ranskankermaa, sen jälkeen mätiä 1 rkl /ruokailija ja pinnalle vähän punasipulikuutioita. Muuta määriä sen mukaan, paljonko olet hankkinut mätiä. Rouhaise päälle vähän mustapippuria myllystä. Nosta lasit kylmään odottamaan.
Ota 2 katkarapua tai yksi ravunpyrstö/ruokailija koristelua varten erikseen. Sekoita keskenään majoneesi, ranskankerma ja hienonnettu tilli. Leikkaa katkaravut tai ravunpyrstöt pienemmiksi ja lisää ne ranskankermakastikkeen joukkoon. Nosta kylmään odottamaan.
Osta valmiiksi siivutettuja graavisuolattuja lohi- tai kirjolohiviipaleita. Tee lautaset valmiiksi joko suoraan pöydälle tai säilytä kylmässä, mikäli mahdollista. Asettele lautasille kauniisti lohi/kirjolohikiehkurat ja koristele tillillä ja pienellä sitruunalohkolla. Jaa lautasille rapuhakkelus ja mätilasit.
Kalaisan lautasen kanssa maistuu hyvä ruis- tai muu leipä.