Lisää kädenlämpöiseen tai 42 asteiseen veteen suola ja hunaja. Sekoita joukkoon hiutaleet (kaura, ruis, ohra), leseet ja kuivahiiva. Anna hetki olla. Kun taikina kuplii, lisää ohrajauhot ja pellavansiemenet. Alusta taikina sämpylä- tai hiivaleipäjauhoilla. Lisää lopuksi öljy tai juokseva margariini. Vaivaa taikina tasaiseksi löysähköksi taikinaksi.
Nosta taikina vedottomaan hiukan viileään paikkaan nousemaan puoleksi tunniksi. Leivo taikina sämpylöiksi tai leiviksi.
Nostata sämpylät/leivät. Paista 225 asteessa kauniin ruskeiksi uunin keskitasolla (kiertoilmauuni 200 astetta).
Nautitaan välipalana tai aamupalana.
Margariinia käytettäessä määrä on 100g.
Vaihtoehtoisesti taikinaan voi lisätä pähkinärouhetta, aurigonkukansiemeniä, erilaisia leseitä. Rukisemmaksi taikinan saa korvaamalla osan jauhoista ruisjauhoilla.