Huuhdo kasvikset ja kuori sipulit. Leikkaa sipulit ja tomaatit lohkoiksi, munakoiso, kesäkurpitsa ja paprikat paloiksi sekä valkosipulit viipaleiksi. Mittaa öljy paistokasariin tai pataan, kuumenna ja lisää joukkoon kasvikset tomaatteja lukuunottamatta. Hauduta kohtalaisella lämmöllä välillä sekoittaen noin 10 minuuttia ja lisää tomaattilohkot sekä mausteet. Anna hautua kannen alla miedolla lämmöllä 15-45 minuuttia. Kuvan kasvikset ovat hautuneet noin 20 minuuttia. Kun haudutat pidempään, kasvisten väri tummuu ja rakenne pehmenee entisestään. Molemmat ovat herkullisia. Tarkista maku ennen tarjoilua.
Ratatouille sopii esim. paistetun kalan, broileri- tai muun pihvin lisukkeeksi. Ja maistuu myös pelkän leivän kera. Silloin kun tomaatit ovat kalliita, voit käyttää säilöttyjä tomaatteja, tomaattimurskaa tai paseerattua tomaattia. Voit myös vaihtaa kasvisten määrää, jos haluat käyttää jotain lajia enemmän tai vähemmän.