Sulata rasva ruskistamatta kattilassa. Lisää jauhot. Sekoita kiehauttaen.
Lisää kylmä maito vähitellen sekoittaen seosta puulastalla koko ajan kattilan pohjaa myöten. Keitä, kunnes kastike sakenee sopivaksi. Siihen menee noin viisi minuuttia. Mausta.
Vihreä yrttikastike
Lisää valkokastikkeen joukkoon reilusti tuoretta basilikaa, oreganoa ja persiljaa. Soseuta kastike tasaiseksi sauvasekoittimella. Mausta suolalla, valkopippurilla ja ripauksella muskottipähkinää. Kastike sopii höyrytettyjen kasvisten tai paistetun kalan kumppaniksi.
Munakastike
Lisää valkokastikkeen joukkoon 2–3 kovaksi keitettyä munaa hienonnettuna ja runsaasti silputtua ruohosipulia. Tarjoa savukalan kanssa.
Juustokastike
eli mornaykastike sopii kuorrutukseksi kasviksille, kalalle ja vaalealle lihalle. Lisää valkokastikkeen joukkoon puoli desiä kuohukermaa, johon on sekoitettu kolme keltuaista ja kolme desiä voimakkaanmakuista juustoraastetta. Kaada kastike kuorrutettavalle ruokalajille ja pane ruoka hetkeksi grillivastuksen alle saamaan väriä.