Kuori ja hienonna sipuli, kuori ja suikaloi tai raasta karkeaksi porkkanat. Kuori perunat. Kuumenna vesi kiehuvaksi ja lisää sipulisilppu ja anna kiehua sen aikaa, kun kuutioit perunat. Lisää porkkanasuikaleet ja perunakuutiot, kuumenna kiehuvaksi ja keitä miedolla lämmöllä 15-20 minuuttia ja mausta keitto suolalla. Poista ruodot tuoreesta kirjolohesta ja kuutioi se ja paloittele kylmäsavustettu kirjolohi. Lisää kirjolohikuutiot ja pakastepinaatti (tai nokkonen tai huuhdottu tuore pinaatti kesäaikaan) keiton joukkoon ja anna hautua 2-3 minuuttia. Kala kypsyy nopeasti ja hajoaa helposti, joten kypsennä miedolla lämmöllä. Mausta pippurilla myllystä ja sekoita varovasti joukkoon kylmäsavu-kirjolohipalat. Tarkista maku ja anna keiton maustua, tekeytyä hetken aikaa ennen nauttimista. Voit lisätä keiton joukkoon myös hienonnettua tilliä. Jokainen ruokailija voi puristaa sitruunalohkosta vähän mehua keittoonsa maun mukaan. Kylmäsavukirjolohi on suolainen, joten älä lisää enää keittoon suolaa. Jos joku kaipaa lisää suolaa, sen voi ripsauttaa joukkon vasta lautaselle.
Keiton maku vain paranee, kun sen lämmittää uudelleen. Muista nopea jäähdytys erityisesti kesäaikaan, silloin keitto säiyy jääkaapissa hyvin pari päivää. Jos ostat 150g:n pakkauksen kylmäsavukalaa, voit lisätä kaiken keittoonkin, tosin siitä tulee monen mielestä helposti liian voimakas savun maku. Kalaviipale maistuu hyvältä myös leivällä.