Rasvaton maito kiehuu helposti pohjaan. Menettele seuraavien vaihtoehtojen mukaan.
1) Sivele paksupohjaisen pinnoitetun paistokasarin pohja (laakea pohja=iso kuumennuspinta) öljyllä ja kuumenna maito sekoittaen lähes kiehuvaksi (85-90 astetta).
2) Kuumenna maito pinnoitetussa öljytyssä kattilassa kahdessa erässä sekoittaen.
3) Kuumenna maito mikrossa kahdessa erässä tai toinen litra kattilassa, toinen mikrossa.
Vatkaa munan rakenne rikki ja lisää joukkooon huoneen lämpöinen piimä hyvin sekoittaen.
Kun maito on lähes kiehuvan kuumaa, ota pois levyltä ja sekoita joukkoon piimä-munaseos. Odota kunnes seos on juustoutunut ja kirkas hera erottunut.
Nosta juustomuotti syvälle lautaselle tai muuhun sopivaan astiaan.
Vuoraa juustomuotti tai siivilä (nosta siivilä kulhon päälle) kostutetulla juustoliinalla esim. sideharsolla. Nostele juustomassa varovasti reikäkauhalla muottiin ja ripottele suola juustomassan joukkoon. Peitä juustomassa liinalla ja pane päälle kevyt paino esim. lautanen. Kaada siihen mennessä kertynyt hera pois.
Siirrä juusto kylmään ja anna heran valua alla olevaan astiaan muutama tunti tai mielellään yön yli. Kumoa kiinteä juusto lautaselle tai laudalle.
Voit halutessasi maustaa juuston hienonnetuilla yrteillä, pippurilla tms. Kerää juustomassa silloin kulhoon ja sekoita joukkoon suola ja yritit tms. ennen juustomuottiin laittamista.
Voit käyttää tavallista rasvatonta maitoa tai piimää tai muita maito- ja piimälaatuja. Kotijuustot eivät onnistu iskukuumennetuista tuotteista (UHT).