a) Illalla kiehauta vesi ja sekoita joukkoon vehnärouhe ja kaurahiutaleet. Anna seistä seuraavaan päivään.
b) Aamulla kiehauta vesi ja sekoita se kattilassa olevien aineiden joukkoon. Anna seistä, kunnes lämpötila on 37 astetta. Liota hiiva joukkoon.
Lisää suola ja suurin osa jauhoista. Alusta taikinaa käsin vähintään 10 minuuttia tai koneella 4 - 5 minuuttia. Anna taikinan kohota peitettynä noin tunnin ajan.
Kumoa taikina jauhotetulle alustalle ja vaivaa sitä muutama minuutti. Leivo taikinasta kaksi leipää TAI 12 suurta sämpylää. Anna kohota peitettyinä kooltaan lähes kaksinkertaisiksi eli noin 40 minuuttia.
Paista leivät 200 asteessa uunin alaosassa 30 - 40 minuuttia TAI
sämpylät 225 asteessa uunin keskiosassa noin 15 minuuttia.
Taikinasta voi myös tehdä kolme patonkia, joiden paistoaika on noin 25 minuuttia 200 asteessa.